Rechten en privacy
Je rechten als patiënt
Als patiënt heb je bepaalde rechten. Die staan beschreven in de wet op de patiëntenrechten, die 2023 aangepast werd. Zo weet je wat jij als patiënt mag verwachten en weet ook de zorgverlener wat van hem verwacht wordt. Dat zorgt voor een betere relatie tussen patiënt en hulpverlener.
Samengevat heb je volgens de wet volgende rechten:
- recht op kwaliteitsvolle en doelgerichte zorgverlening
- het recht om je zorgverlener vrij te kiezen
- recht op duidelijke informatie over je gezondheidstoestand; daarvoor kan je bijkomende schriftelijke informatie vragen
- het recht om vrij toe te stemmen in een behandeling, na eerst geïnformeerd te zijn
- recht op een zorgvuldig bijgehouden patiëntendossier, dat je op vraag kan inkijken met toelichting.
- recht op bescherming van je privacy
- het recht om een klacht in te dienen en op klachtenbemiddeling
Wil je er graag meer over weten? Bekijk dan deze filmpjes of raadpleeg de website van de overheid. Je kan ook altijd terecht bij het team van je afdeling. Op de website van Het Vlaams Patiëntenforum staan de laatste wijzigingen aan de wet duidelijk uitgelegd. Ook bij het Patiëntenforum kan je terecht met vragen.
Je kan je bij het uitvoeren van je rechten laten bijstaan door een vertrouwenspersoon die je zelf kiest. Kan je als patiënt je rechten niet zelf uitoefenen, dan kan je vertegenwoordiger dat in jouw plaats doen.
Bescherming van je gegevens
We hechten veel belang aan je privacy en gaan dus zorgvuldig om met je gegevens.
Het zorgdossier
Tijdens je opname houden we alle gegevens (administratieve, medische, …) die relevant zijn in het kader van je behandeling bij in een elektronisch patiëntendossier. Dat dossier is strikt vertrouwelijk. Alleen zorgverleners die betrokken zijn bij je behandeling of begeleiding kunnen het lezen en aanvullen.
Alle zorgverleners zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Wanneer we denken dat het nuttig is om bepaalde informatie op te vragen of door te geven aan andere hulpverleners, dan bespreken we dat altijd met jou (en/of je wettelijk vertegenwoordiger of bewindvoerder).
Privacybeleid
Als organisatie zijn we gebonden aan de Europese wetgeving die het beheer en de beveiliging van persoonsgegevens regelt. In de privacyverklaring lees je welke gegevens we verwerken en wat we doen om je gegevens te beschermen.