Wie doet wat tijdens je opname?
Word je opgenomen in het ziekenhuis, dan staat er een heel team voor je klaar. We werken multidisciplinair. Dat betekent dat teamleden met verschillende specialismen betrokken zijn bij je behandeling of begeleiding. De samenstelling van het team kan verschillen van afdeling tot afdeling.
De psychiater
De psychiater is verantwoordelijk voor de diagnose, voor het opstellen van je behandelplan en voor de psychiatrische opvolging. Hij of zij bepaalt ook je medicatie.
De andere artsen
Aan het ziekenhuis zijn ook een huisarts en een internist verbonden.
Het afdelingshoofd
Het afdelingshoofd heeft de dagelijkse leiding over de afdeling en stuurt dus het team van verpleegkundigen, zorgkundigen en therapeuten aan.
De verpleegkundigen en zorgkundigen
Dag en nacht zijn verpleegkundigen en zorgkundigen aanwezig, die je nabij zijn en bij wie je terechtkan met al je vragen. Ze helpen bij je verzorging, dienen medicatie toe en staan je bij tijdens eventuele moeilijke momenten tijdens je opname.
Je krijgt ook een individueel begeleider toegewezen. Die coördineert mee de zorg voor jou, stelt je trajectplan op en is je eerste aanspreekpunt tijdens je opname.
De psycholoog
In overleg met de psychiater en het team wordt individuele of groepstherapie opgestart, als dat aangewezen is. De psycholoog helpt je via die individuele en/of groepsgesprekken inzicht te krijgen in je problematiek.
De therapeuten
De therapeuten gebruiken verschillende media om doelgericht aan je herstel te werken. In het ziekenhuis werken bewegingstherapeuten, ergotherapeuten, creatief therapeuten, … Het therapieaanbod verschilt van afdeling tot afdeling.
De maatschappelijk werker
Heb je vragen rond financiën, het ziekenfonds, uitkeringen, juridische zaken, wonen, … dan kan je daarmee terecht bij de maatschappelijk werker van je afdeling.
De logistiek medewerker
De logistiek assistent ondersteunt het verzorgend en verplegend personeel op de afdeling. Hij of zij helpt bijvoorbeeld bij het voorbereiden, opdienen en afruimen van de maaltijden, helpt je bij verplaatsingen, …
Ervaringsdeskundige
Op een aantal afdelingen werken ook ervaringsdeskundigen. Zij zetten hun eigen ervaring in en begeleiden je vanuit die herkenning graag mee in je herstelproces. Je kan altijd zelf vragen om in contact te komen met een ervaringsdeskundige van het ziekenhuis.
Dienst zinzorg & pastoraat
De dienst zinzorg en pastoraat kan je ondersteunen en begeleiden in je zoektocht naar zingeving en betekenis. De medewerkers kunnen je bijstaan rond de levensvragen en/of spirituele noden die je bezighouden. Dat doen ze met respect en openheid voor iedere (geloofs)overtuiging of levensbeschouwing. Je bent er ook altijd welkom voor een kop koffie en een goed gesprek.