Wie kan op Crisiszorg terecht?
De afdeling Crisiszorg is er voor volwassenen die een ernstige psychiatrische crisis doormaken. Het gaat om mensen voor wie een opname in een gesloten setting nodig is, omdat de crisis risico’s inhoudt voor henzelf of voor anderen.
Een opname op de afdeling Crisiszorg gebeurt na verwijzing door een arts of hulpverlener uit de geestelijke gezondheidszorg. Naast mensen die zich vrijwillig laten opnemen, worden op Crisiszorg ook mensen gedwongen opgenomen.
Wat doen we?
Een behandeling op de afdeling Crisiszorg is intensief en kort (3 weken, maximaal 2 keer verlengbaar) en is in de eerste plaats gericht op de-escalatie. Rust, veiligheid en individuele begeleiding, daar zorgen we in het begin vooral voor. Daarna helpen we je om je zelfstandigheid te herwinnen en bereiden we samen de stap naar en andere afdeling of een ontslag voor.
In onze behandeling staan voorspelbaarheid, structuur en een aanbod aan gerichte activiteiten voorop, samen met bescherming bieden. Daarvoor zorgen we voor een goede samenwerking tussen verschillende disciplines. Maak je een crisis door, dan ervaar je problemen op psychisch, lichamelijk en/of sociaal-administratief vlak. Op al die domeinen bieden we begeleiding.
Vanuit welke visie?
We baseren ons in onze zorg voor mensen met een acute psychiatrische crisis op twee modellen, die we voortdurend afstemmen: het herstelondersteunende model en het medisch-psychiatrisch model. Herstelondersteunende zorg houdt in dat we onze behandeling richten op het herstel van de gezondheid, het dagelijks functioneren, de maatschappelijke rollen en identiteit van onze patiënten. Onze hulpverlening is gerelateerd aan attitude en contact, met aandacht voor de betekenis van de crisis.
Met onze zorg willen we je lijden verlichten en jou de eigen regie en autonomie weer teruggeven. We proberen je familie en omgeving en eventuele andere hulpverleners daar zoveel mogelijk bij te betrekken.
Crisiszorg verbouwt!
Op de afdeling Crisiszorg zijn verbouwingswerken begonnen. De afdeling werkt al een tijdje volgens de principes van een HIC-werking, maar de infrastructuur moest nog verder aangepast worden. Op Crisiszorg wordt daarom nu een intensive care unit ingericht, waar patiënten die onrustig, angstig of geagiteerd zijn weer tot rust kunnen komen. Ze hebben er een slaap- en leefruimte en een aparte buitenruimte en er kan één-op-één-begeleiding geboden worden.Daarnaast krijgen de kamers en het sanitair op Crisiszorg een opknapbeurt en wordt ook de ambulancehal omgebouwd; daar komt een extra gespreksruimte. De werken zullen een jaar duren. De capaciteit van de afdeling blijft tijdens die periode behouden. We doen er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken!
Bezoekers zijn welkom na afspraak. Neem contact op met het team van de afdeling om een gepast moment af te spreken. Dat kan telefonisch via het nummer 09 216 33 11.